Everything about solunum yetmezliği
Wiki Article
Solunum yetmezliği tedavisi, solunum yetmezliğinin altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ancak, aşağıdaki tedaviler yaygın olarak kullanılır:
Oksijen tedavisi: Solunum yetmezliği olan kişiler genellikle oksijen tedavisi alırlar. Bu tedavi, oksijen seviyelerini artworkırmak için burundan veya maske aracılığıyla ek oksijen sağlar.
Bu nedenlere bağlı olarak solunum yetmezliği gözlenebilir. Solunum yetmezliği belirtilerini taşıyan hastaların doğru tedavi planlaması için mutlaka göğüs hastalıklarına başvurması gerekir. Doğru tanı ve teşhis yöntemleri, hastalığın zamanında tedavi edilmesinde ve yaşamsal risklerin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
Nefes darlığı: Solunum yetmezliği en sık nefes darlığı ile ilişkilidir. Kişi nefes alırken zorluk yaşar ve nefes alıp verirken hırıltı, tıslama veya diğer sesler duyulabilir.
Akciğerlerin yeteri kadar oksijen alamaması ya da karbondioksiti dışarı verememesi durumuna solunum yetmezliği denmektedir. Kanda biriken karbondioksit, vüLower sıvılarını daha asidik bir hale getirdiğinden dolayı solunum yetmezliğine solunumsal asidoz da denilebilmektedir.
Akciğer fonksiyon testleri akciğer kapasitesini ve hava akışını değerlendirir. Solunum yetmezliğinin altında yatan nedeni belirlemeye ve akciğer hasarının boyutunu değerlendirmeye lawnımcı olurlar.
Bebek ve çocuklarda daha belirgin olmak üzere ağız mukozasında solukluk ve siyanozun gözlenmesi de solunum probleminin varlığını gösteren bir bulgudur.
three- Solunum arresti: Regular solunum işlevinin tümüyle ortadan kalktığı, oksijenlenme ve ventilasyonun tümüyle dışarıdan gardenımla üstlenildiği klinik durumdur. Solunumu normal olarak değerlendirilmeyen hastanın aynı zamanda dolaşımı da etkileneceğinden mümkün olan en kısa sürede kişinin dolaşım yeterliliği de değerlendirilmelidir.
Astım atağı geçiren hastanın kendiliğinden solunumu yetersizse pozitif basınçlı ventilasyonla desteklenir. Oksijen uygulaması sırasında nabız oksimetresi ile ölçülen oksijen satürasyonunun % 94’ün üzerinde tutulması hedeflenmelidir.
sınıflandırma bu olmakla beraber burada öğrenim kolaylığı açısından SY suggestion I ve II olarak
Oksijen tedavisinde amaç kana olması gereken oksijen seviyesini geri kazandırmak, solunum yetmezliği nedir hastanın yaşam kalitesini ve performansını iyileştirmektir. Kronik solunum yetmezliğinde uzun süreli oksijen tedavisi solunum yetmezliği tipleri uygulanmaktadır.
Laringoskopla şiş ve kırmızı epiglotun görülmesi ile tanı konur, ancak muayene sırasında bile akut komplet tıkanma olabileceğinden çok dikkatli olunmalı, acil girişim koşulları bulunan bir ortamda boğaz muayenesi ve laringoskopi yapılmalıdır.
KOAH Akut Atak • Gaz değişiminin bozulmasına en sık neden olan durum trakeobronşial sistemdeki solunum yetmezliği enfeksiyondur. • Hava yolu rezistansı artar.
Solunum yetmezliğinin her iki tipi de oldukça ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle hastaya acil müdahale gereksinimi vardır.